Tuinonderhoud in het najaar: een must!

Veel mensen denken dat het alleen in de lente en de zomer belangrijk is om de tuin extra aandacht te geven. Bomen, planten, bloemen en gras groeit dan immers sneller dan in het najaar en de winter. Bovendien is de lucht droger en is het vooral erg belangrijk dat de tuin er mooi, gezond en toonbaar uit ziet in de lente- en zomermaanden. Toch is het ontzettend belangrijk om ook in het najaar en de winter met je tuin aan de slag te gaan. Immers, niet alleen jij, maar ook de tuin zal last hebben van vorst, kou en water.

Praktische onderhoudstips voor de tuin tijdens de herfst & winter

In dit seizoen is er in de tuin nog van alles te doen. Zo is het belangrijk om nu alvast werkzaamheden aan de tuin te verrichten zodat deze winterklaar is. Loszittende takken kunnen bijvoorbeeld uit de bomen verwijderd worden om de kans op stormschade te verkleinen.

Tuinonderhoud in de Herfst

1. Bescherm planten

Veel tuinen hebben wel wat planten die niet of slecht tegen vorst kunnen. Bescherm deze planten, zodat je er in het voorjaar weer lekker van kan genieten. Bescherm planten met dennentakken, droge bladeren of jutedoek.

Sneeuwt het? Dat is mooi: sneeuw isoleert goed en zorgt ervoor dat planten niet stuk vriezen. Let wel op dat de laag sneeuw op je boompjes of planten niet te dik wordt. Dan ontstaat het risico dat takken of bladeren gaan afbreken.

2. Houd je gazon in de gaten

Je gazon kan ongetwijfeld wel tegen vorst, maar vooral in de herfst is het belangrijk een oogje in het zeil te houden voor wat betreft je gazon. Immers, hopen bladeren en stilstaande plassen water doen je gras mogelijk stikken. Wil je je gazon voor de herfst/winter egaliseren, dan kun je daarvoor het beste kant-en-klare gekweekte grasmatten bestellen. Die kunnen bij iedere temperatuur gelegd worden.

3. Strooi geen zout!

Het is natuurlijk verleidelijk om zout te strooien over je tuinpad of terras, om zo te voorkomen dat je uitglijdt. Maar doe dit nooit! Gebruik strooizand in plaats van zout. Veel planten en bomen kunnen niet/slecht tegen zout en zullen stuk gaan.

4. Hou je vijver ijsvrij

Om te voorkomen dat je vissen stikken. Om je vijver ijsvrij te houden kun je speciale ijsvrijhouders kopen. Ga niet in het ijs hakken, omdat vissen dan gestrest kunnen raken en misschien alsnog sterven. Let ook op dat het pak sneeuw op je vijver niet te dik wordt. Hoe meer licht in je vijver, hoe beter!

In het najaar in de tuin

One Comment

  1. Bob van Buiten 7 november 2017

    Bedankt voor de tips. Ik hoor ook weleens mensen over het tot compost maken van herfstbladeren. Heb je daar ook tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *