Tuinplanten voor in de volle zon!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk beginnen de temperaturen dusdanig op te lopen dat we onze huiskamer kunnen verruilen voor het terras in de tuin. Vogeltjes fluiten, bomen raken in blad en de planten beginnen langzaam uit te lopen. Toch zijn er altijd wel wat plekjes in de tuin die onder de schop mogen worden genomen. In dit tuinblog staan dan ook de zonminnende tuinplanten letterlijk in het ‘zonnetje’.

Wat zijn zonminnende tuinplanten?
Het rijk der tuinplanten is enorm groot en daarvoor ook zeer divers. Zo heb je bijvoorbeeld planten die alleen in de schaduw groeien, andere weer alleen op een specifieke grond of op bepaalde hoogtes (in de bergen). Zoals de naam ‘zonminnende’ al aangeeft, zijn dit planten die (en soms zelfs alleen) verlangen naar een zonnige standplaats. Hoe meer zon, hoe beter de plant groeit en tot zijn recht komt. Vaak bloeien deze zonminnende planten dan ook rijker, geven mooiere bladkleuren en vormen meer zaden.

De Echinacea purpurea 'Maxima'. Foto van Ulf Eliasson.

De Echinacea purpurea ‘Maxima’. Foto van Ulf Eliasson.

Plantsuggesties voor een zonnige standplaats

Hieronder volgen een aantal veelgebruikte tuinplanten die worden gebruikt in zonnige tuinborders. Hoogstwaarschijnlijk heb je ze al vaak ergens in de tuin zien staan, maar niet geweten wat de naam is van deze planten.

Echinacea, ook wel Zonnehoed genoemd is een veelgebruikte tuinplant voor in een zonnige border. De plant is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals in de bloemkleuren roze, wit en zelf groen. Tevens is de Zonnehoed erg geliefd onder de bijen. De plant vormt van juli tot ver in september diverse bloemen en bereikt hierbij een hoogte van zo’n 75 cm. Met name tijdens het uitlopen van het blad heeft de plant veel water nodig.

Rudbeckia, toevallig met dezelfde Nederlandse naam als de bovengenoemde plant, is de Rudbeckia een erg populaire, geelbloeiende vaste plant van zo’n 80 cm hoog. Voor iedere zonovergrote border een ‘must have’. De bloemen komen tevoorschijn in de maanden juli, augustus en september en bereiken een diameter van zo’n 10 cm. Tevens als snijbloemen te gebruiken.

Echinops, beter bekend als de Kogeldistel is een echte beauty! Deze vaste plant is erg decoratief dankzij de prachtige, bolvormige (5 cm groot) bloemen. Zodra de bloemen tevoorschijn komen bloeit de Echinops met intens blauwe bloemkleuren. Een echte eyecatcher voor in de tuin!

Lavandula, klassieker als deze bestaat bijna niet. Ondanks dat is de Lavendel nog steeds een erg populaire tuinplant en groeit het beste op een zonnige stansplaats. De bekendste soorten zijn toch wel de paarsbloeiende cultivars, echter is de witte Lavendel ook erg mooi! Daarbij komt dat de Lavendel voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, zowel in pot, volle grond, plantenbak, prairiebeplanting, borders en op het terras. Hierbij bereikt de plant een hoogte van zo’n 40 cm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *