Welk afval mag er in de GFT container en welke juist niet?

Er is nog wel eens onduidelijkheid over welk afval er wel en niet in de GFT container mag. Zo gooit bijvoorbeeld de ene hun theezakjes in de restafvalbak en de andere in de GFT container, en beland er wel eens plastic in, maar mag dit wel?

GFT staat voor groenten, fruit en tuin afval. Maar wat valt er allemaal onder deze categorie, hier een duidelijk overzicht van wat er wel en niet in de GFT container mag.

Wat mag wel in de GFT container

Resten van gekookt eten: rijst, groenten, pasta enzovoort mogen allemaal gewoon in de GFT container.
Brood en beleg: elk soort beleg mag in de GFT container, let echter wel op dat er bijvoorbeeld bij kaas het plastic randje vanaf is gehaald.
vis- en vleesresten: vis en vlees wat over de datum is of wat over is gebleven na het eten mag ook in GFT container weggegooid worden.
Gemaaid gras, bladeren en kamerplanten: dit valt onder tuin afval en mag dus uiteraard gewoon bij het GFT afval.
Mest en stro van kleine huisdieren.
Filters met koffiedik, theezakjes: beiden mogen gewoon in de GFT container. Ook de koffiefilter zelf dus. Dit is namelijk gemaakt van materiaal dat snel vergaat. Senseo pads bestaat ook uit dit zelfde materiaal maar bijvoorbeeld Nespresso cupjes weer niet. Deze moeten dus wel bij het restafval.
Pinda’s, noten en eierschalen.

Wat mag niet in de GFT container

Plastic: dus ook geen afvalzakken die waar vooraf het GFT afval in wordt gedaan. Dit gebeurt echter in de praktijk wel vaak.
Stofzuigerzak: stofzuigerzakken behoren ook bij het restafval.
As uit open haard en asbak.
Grond, aarde en zand: kleine hoeveelheden ,die bijvoorbeeld meekomen met onkruid wieden, zijn toegestaan. Maar er mogen geen scheppen grond in de GFT container geschept worden.
Haren: er mogen geen mensen, katten en honden haren in de GFT container weggegooid worden. deze behoren tot het restafval.
Luiers: veel ouders gooien de luiers van hun baby’s in de GFT container, dit is dus niet toegestaan.

Wat precies wel en niet in de gft-bak mag, kan verschillen per gemeente. Kijk bij twijfel op de website van de gemeente of er aparte regels in je regio gelden.

Ook had ik zelf een discussie over bijvoorbeeld het legen van een asbak, een vriend van mij doet at altijd in de GFT container. Ik zelf juist in de normale afvalbak. Iets wat ook vaak in de GFT container belandt zijn groenten die nog verpakt zitten in het plastic, maar mag dit mag dus ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *